Naslovnica BiH Zaraženo pet osuđenika u KPZ Zenica

Zaraženo pet osuđenika u KPZ Zenica

221
foto arhiva - ilustracija

Zenica — Pet osuđenika koji izdržavaju zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici pozitivno je na Covid-19 virus.

Jedan je, u međuvremenu, hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici Zenica, dok su ostali izmješteni u posebno pripremljen objekt za izolaciju, potvrdio je za FTV Redžo Kahrić, direktor Zavoda.

Zaražen je i jedan uposlenik, a stražari, stručni saradanici i medicinski radnici zavodskog stacionara, koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženim osuđenicima su u kućnoj izolaciji, prenosi federalna.ba.

Budući da se strogo pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, u ovoj ustanovi pretpostavljaju da je virus unio neki od osuđenika koji su tek došli na izdržavanje kazene i koji nije imao simptome.

Novi osuđenici, po dolasku u Zavod, prema protokolu, idu u 14-dnevnu izolaciju. U Zavodu su, u međuvremenu, poduzeli mjere kako bi spriječili dalje širenje zaraze Covid-19 virusom.

“Da klasteri ne budu u krugu Zavoda izmjestili smo ih u jedan dio van kruga i obezbijedili smo taj dio, renovirali smo, uradili. U tom karantinu gdje je trenutno prijemno-otpusno odjeljenje, trenutno ima 17 osuđenih osoba, oni nemaju nikakve simptome i osuđene osobe, ove koje su bile zaražene i njih smo, još nekoliko njih, 20 izdvojili sve po izolacijama, niko nema nikakvih simptoma”, rekao je Redžo Kahrić, direktor KPZZT Zenica.

(StarMo)