Naslovnica Život Započeo 50. festival Slovo Gorčina

Započeo 50. festival Slovo Gorčina

85

Stolac — Pedeseto izdanje festivala kulture “Slovo Gorčina” otvoreno je sinoć na lokaciji nekropole stećaka Radimlja.

Festival je započeo svečanom akademijom na kojoj su se govornici – Gorčin Dizdar, predsjednik upravnog odbora “Slova Gorčina”, Alija Pirić, književni kritičar, profesor književnosti i dugogodišnji saradnik festivala, te Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, prisjetili najvažnijih trenutaka u bogatoj historiji festivala, ali i odali priznanje osnivačima i najzaslužnijim saradnicima festivala.

Program je nastavljen proglašenjem dobitnika nagrade “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini.

Od 51 pristiglog rukopisa Luka Ivković iz Šibenika osvojio je treće mjesto sa svojom zbirkom “Gašenje glasova”, mostarka Emina Kovačević sa zbirkom pjesama “Skice iz Unicef sveske” osvojila je drugo mjesto, dok je prva nagrada za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini pripala Nikolini Todorović iz Sarajeva, za zbirku “Baštovanka Ofelija”.

Nakon proglašenja dobitnika posjetioci festivala uživali su na prekrasnoj lokaciji nekropole stećaka Radimlja u poetsko-plesnom performansu “E da ednom prestanu gorčine…”, zasnovan na Makovim stihovima, u režiji Sabrine Begović – Ćorić.

Program festivala nastavlja se bogatim kulturnim, umjetničkim i književnim sadržajem i danas, 31. jula i u nedjelju, 1. augusta, kada će festival biti zatvoren, obajvili su organizatori.

(StarMo)