Naslovnica BiH Zapadna Hercegovina: Rekordan broj novoboljelih od izbijanja pandemije

Zapadna Hercegovina: Rekordan broj novoboljelih od izbijanja pandemije

355

Široki Brijeg — Održana je 42. vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, saopšteno je iz tog Štaba.

Sjednica je održana dan ranije nego je prethodno najavljeno na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo, a zbog eksponencijalnog porasta i rekordnog broja novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije koronavirusa.

Štab je obaviješten o 125 novooboljelih osoba u posljednja 24 sata i ukupno 435 aktivno oboljelih osoba od koronavirusa, što predstavlja eksponencijalni rast koji ugrožava zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete.

Štab je usvojio Naredbu o ograničenju kretanja u vremenu od 20:30 do 5 sati, čija primjena počinje sutra, 18. marta, i na snazi ostaje do 31. marta.

“Zabranjena su okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim takmičenjima. Podsjećamo, nošenje maski u zatvorenim prostorima je obavezno.

Cilj donošenja mjera je zaustaviti nagli porast oboljelih osoba i sačuvati zdravlje stanovika i zdravstvene kapacitete, a efekti ovih mjera i eventualno produženje će biti razmatrani u narednom periodu”, saopšteno je iz Štaba CZ ZHK-a.

(StarMo)