Naslovnica BiH Zapadna Hercegovina: Protest branitelja pred Skupštinom

Zapadna Hercegovina: Protest branitelja pred Skupštinom

668
foto: Fena

Široki Brijeg — Članovi Udruge razvojačenih branitelja Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) i udruge Zaboravljeni branitelji ZHK-a okupili su se pred zgradom Skupštine ZHK-a kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo Zakonom o dopunskim pravima branitelja i njihovih porodica, koji bi trebao biti izglasan u tom zakonodavnom tijelu na današnjoj sjednici.

Prema riječima Vlade Marušića iz Udruge razvojačenih branitelja ZHK-a, Zakon sam po sebi nije loš, ali je sporna odredba o egzistencijalnoj naknadi kojom se, po njegovom mišljenju, diskriminira ogroman broj demobilisanih branitelja s obzirom da je broj branitelja koji mogu ostvariti pravo na tu naknadu zanemariv.

Drago Grbavac iz udruge Zaboravljeni branitelji ustvrdio je kako je kantonalni zakon samo loša kopija federalnog zakona koji je, po njegovim riječima, sam po sebi loš.

Grbavac je kazao da treba osigurati braniteljski dodatak za sve branitelje koji su rat proveli u borbenom sektoru, i to šest maraka po mjesecu učešća.

“Je li vama normalno da dva branitelja koji su bili zajedno u bunkeru, jedan ima, a drugi nema braniteljski dodatak? Je li normalno da neko ko je cijeli rat proveo na terenu ima nekakvih 170 maraka primanja?”, izjavio je Grbavac, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Dodao je kako bi se pitanje nedostatka novca, što je glavni argument predlagača zakona zašto pravo na braniteljsku naknadu ne mogu ostvariti svi, lako riješilo kada bi se “pročistio” registar branitelja.

Ministar hrvatskih branitelja u Vladi ZHK-a Mladen Begić kazao je kako je Prijedlog zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih porodica prošao svu potrebnu zakonsku proceduru te da je Zakon podržalo devet od jedanaest braniteljskih udruga koje djeluju u ZHK-u.

“Najspornija tačka ovog zakona, zbog čega dvije udruge negoduju, je egzistencijalna naknadna. Predstavnici tih udruga tražili su da se ta naknada nazove braniteljski dodatak te da ga svi branitelji dobiju. U ovom kantonu je 24.500 branitelja po vojnim evidencijama i nemamo dovoljno sredstava da bi svima isplaćivali taj dodatak”, kazao je ministar Begić.

Prijedlog da se dodatak da samo onima koji su bili u borbenom sektoru također je neprovediv, jer Federalno ministarstvo branitelja ne vodi evidenciju o borbenom i neborbenom sektoru, dodao je Begić.

Prema njegovim riječima, u ZHK-u 337 branitelja ostvarilo je pravo na egzistencijalnu naknadu predviđenu zakonom.

S obzirom da HDZ BiH ima većinu u Skupštini ZHK-a, Zakon o dopunskim pravima branitelja i njihovih porodica po svemu sudeći bit će usvojen, a u tom slučaju dvije braniteljske udruge najavile su tužbu i zahtjev za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

(StarMo)