Naslovnica Politika Zaobilaze Bošnjake: HDZ u Čapljini direktno krši zakon

Zaobilaze Bošnjake: HDZ u Čapljini direktno krši zakon

536
Čapljina; foto HDZ 1990 - ilustracija

Čapljina — Svečanom zakletvom novih vijećnika danas je konstituirano Gradsko vijeće Grada Čapljine.

Gradsko vijeće u Čapljini broji 25 vijećnika, a oni dolaze iz šest stranaka – HDZ BiH, Čapljinske neovisne stranke i HRS-a, stranke Čapljina u srcu, SDP-a, SDA i DF-a, prenosi Bljesak.info.

U novom sazivu Gradskog vijeća Čapljine nalaze se vijećnici: Ante Prskalo, Pero Knežević, Dragan Raguž, Stanko Marić, Magdalena Đurašković, Nedjeljka Čuljak, Miro Brajković, Maja Goluža, Damir Antunović, Mateja Ilić, Miro Jovanović, Kristina Nikše, Mario Babić, Janja Andrić, Mario Jurica, Mirko Vasilj, Pero Previšić, Ivan Džalto, Sandro Jurković, Matej Vukančić, Pero Čepo, Inel Šejtanić, Dženis Veledar, Ethem Šaldo i Marijo Šimović.

Međutim, neke prakse koje su predstavnici Bošnjaka u političkom životu Čapljine primijetili već na početku mandata novog gradskog parlamenta, podsjećaju na vremena za koja se smatralo da su stvar prošlosti, što izaziva negodovanje i zabrinutost prvenstveno povratničke populacije.

„Zakonom je regulisano da gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda. Pošto je za gradonačelnika izabran kandidat hrvatske nacionalnosti (novi-stari gradonačenik dr. Smiljan Vidić,op.ur.), mi s pravom tražimo da naš kandidat bude predsjedavajući Gradskog vijeća Čapljina“, kaže za Radiosarajevo.ba predsjednik Gradskog odbora SDA Čapljina Ajman Šoše.

Međutim, nakon položene zakletve u Gradskom vijeću Čapljine uslijedio je izbor Komisije za izbor i imenovanje, gdje je za predsjednika izabran Ante Prskalo.

„Sljedeća tačka je bio izbor predsjednika Gradskog vijeća, gdje je Komisija za izbor i imenovanje imala samo jedan prijeodlog to jest Dženisa Veledara kao kandidat Stranke demokratske akcije. Imenovani nije dobio podršku većine koju čini HDZ BIH. Oni su ostali suzdržani kod izbora presjedavajućeg Vijeća. Nakon toga se pristupilo izboru zamjenika prdsedavajućeg Gradskog vijeća, gdje je kandidat HDZ-a BiH Pero Knežević dobio podršku. Nakon tog se pristupilo izboru radnih tijela“, kazao je Šoše.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)