Naslovnica Politika “Zanimala ga je samo politička dobit”

“Zanimala ga je samo politička dobit”

404
foto: agencije - ilustracija

Washington — Diplomata u američkoj Ambasadi u Kijevu David Holmes tvrdi da je predsjednik SAD Donald Trump lično vršio pritisak na Ukrajinu da provede istragu protiv bivšeg potpredsjednika Josepha Bidena i njegovog sina Huntera.

Holmes je u iskazu pred Kongresom o opozivu američkog predsjednika rekao da Trumpa uopšte nije zanimala Ukrajina, već samo njegova eventualna politička dobit, piše “Guardian”, a prenosi federalna.ba, pozivajući se na Srnu.

On je opisao telefonski razgovor Trumpa i američkog ambasadora u EU Gordona Sondlanda od 26. jula.

Ovaj razgovor je uslijedio dan nakon što je Trump razgovarao sa novim ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim od koga je tražio “uslugu” i predložio da Ukrajina provede istragu protiv Josepha Bidena i njegovog sina Huntera.

Sondland je razgovarao sa Trumpom iz jednog restorana u Kijevu gdje je ručao sa Holmesom i još dvojicom američkih kolega.

Prema riječima Holmesa, Trump je govorio toliko glasno da je Sondland morao da odmakne telefon od uha.

Sondland, bogati hotelijer koji je donirao milion dolara za inauguraciju Trumpa, rekao je predsjedniku da ga Zelenski obožava i da će provesti istragu, kao i da će učiniti sve što on od njega zatraži.

(StarMo)