Naslovnica IZBORI 2022. Zalihić (SDP BIH) zbog “diskriminacije” tužio Grad Mostar

Zalihić (SDP BIH) zbog “diskriminacije” tužio Grad Mostar

262
Arman Zalihić - SDP

Mostar — Gradski vijećnik Arman Zalihić (SDP BiH) predao je nadležnom sudu tužbu protiv Grada Mostara, odnosno njegovog Gradskog vijeće, “jer mu još na konstituirajućoj sjednici novog Gradskog vijeća Grada Mostara nije dopuštena kandidatura za predsjednika Gradskog vijeća Mostara i to samo iz razloga jer se ne izjašnjava ni kao Hrvat, ni kao Srbin, ni kao Bošnjak” – javili su Press službe GO SDP BiH Mostar.

Dodaje se kako Arman Zalihić pripada skupini ljudi koji ne pripadaju ni jednom od ta tri naroda već su svi zajedno svrstani u kategoriju ‘Ostalih’.

– U Gradskom vijeću Mostara postoji jasna diskriminacija svih onih vijećnika koju se ne izijašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda.
Ja i moja dvojica kolega, za razliku od pripadnika jednom od tri konstitutivna naroda nemamo pravo formirati svoj klub, niti se kandidirati za pozicije u rukovodstvu Vijeća – navodi Zalihić i dalje dodaje:

– Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i drugi međunarodni akti koji su dio Ustava BiH garantiraju jednakost svakog građanina/ke da bira ili bude biran na neku poziciju radilo se o direktnim ili indirektnim izborima. Kako je nama ovo pravo uskraćeno četiri puta sam predlagao izmjene Statuta i Poslovnika kako bi se ukinula ova dikriminacija. Vladajuća koalicija SDA-HDZ ne samo da nije dopustila ukidanje diskriminacije nego ne želi provesti ni vlastita obećanja oko usvajanja starog statuta i izmjena koje su dogovorili tzv. Mostarskim sporazumom. Zbog svega sam primoran diskriminaciju dokazati pravnim putem pa sam danas Općinskom sudu u Mostaru predao tužbu protiv Grada Mostara za diskriminaciju – poručio je vijećnik Arman Zalihić.

(StarMo)