Naslovnica Politika Zalihić: HDZ koristi krizu za uvođenje totalitarizma u HNK

Zalihić: HDZ koristi krizu za uvođenje totalitarizma u HNK

573
Arman Zalihić - SDP BiH Mostar

Mostar — Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar, Arman Zalihić oglasio se saopštenjem za javnost o press-konferencijama Štaba i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, na kojima, podsjećanja radi, nema prisustva novinara.

Zalihić smatra da je nedozvoljavanjem dvosmjerne komunikacije, odnosno zabranom prisustva novinarima na konferencijama za medije Kriznog štaba HNK i filtriranjem pisanih pitanja, Vlada HNK “još jednom pokazala svoj antiliberalni i antipluralni karakter”.

“Jednosmjerna komunikacija Vlade i Kriznog štaba, koja se ogleda u njihovoj namjeri da čitaju svoje ‘obavijesti i odluke’, te očekuju od medija da ih u cjelini prenesu bez ‘puno pitanja’ i komentara, još jednom pokazuju intencije HDZ-a da iskoriste krizu izazvanu virusom COVID-19 kako bi u naš kanton uveli potpuni totalitarizam”, navodi Zalihić.

On smatra da je dokaz za to i nedavna neustavna odluka o zabrani kretnja između opština i gradova, koja nije u nadležnosti kantona, te ponovno uništavanje spomenika antifašistima u Hodovu i Mostaru, koje je prošlo nekažnjeno.

“Ova nedjela počinjena su za vrijeme policijskog sata, što jasno ukazuje da je sve učinjeno uz prešutnu saglasnost režima. Stoga bi u najmanju ruku deplasirano bilo očekivati da MUP na čijem je čelu čovjek koji dolazi iz stranke koja se diči ulicama Budaka i Francetića procesuira odgovorne”, navodi Zalihić i dodaje da se “HDZ ne odmiče” od retrogradnih ideja, te proziva i “njihove vječne koalicione partnere” SDA, za koje navodi da imaju jednak broj ministara u kantonalnoj Vladi.

(StarMo)