Naslovnica BiH Žalba zbog gradnje hidroleketrana na gornjoj Neretvi

Žalba zbog gradnje hidroleketrana na gornjoj Neretvi

373
foto arhiva

Sarajevo — Organizacije za zaštitu životne sredine – Centar za životnu sredinu, Aarhus centar Sarajevo, Riverwatch, Euronatur, ClientEarth i CEE Bankwatch mreža podnijeli su danas žalbu protiv Bosne i Hercegovine Sekreterijatu Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih životinja i prirodnih staništa “zbog nedostatka zaštite gornjeg toka rijeke Neretva od planiranih osam hidroenergetskih objekata”.

Planirani projekti na tom području su hidroelektrana Ulog od 35 MW i sistem od sedam manjih hidroelektrana, koje čine hidroeneregetski sistem (HES) Gornja Neretva.

Te hidroelektrane će pretvoriti veći dio gornjeg dijela rijeke – dionice od oko 30 km – u niz brana, cijevi i rezervoara koji se nastavljaju jedan na drugi.

Žalba tom sekreterijatu uslijedila je nakon žalbe koju je ta grupa organizacija podnijele ranije ove godine Sekreterijatu Energetske zajednice, ističući ozbiljne nedostatke u postupcima izdavanja dozvola za te projekte.

– Procjene utjecaja na životnu sredinu urađene za te projekte identifikovale su nekoliko značajnih vrsta prisutnih u blizini lokacije hidroelektrana, ali je ipak zaključeno da projekti mogu ići u realizaciju. Iako je područje neadekvatno istraženo, poznato je da su prisutne rijetke vrste, uključujući medvjede, vukove, vidre i rakove, kao i određenu vrstu pastrmke – navodi se.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, Centar za životnu sredinu pokrenuo je u maju i upravni spor protiv odluke Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zbog odluke da za prvu fazu projekta HES Gornja Neretva nije potrebna procjena utjecaja na životnu sredinu.

Odluka je, kako kažu, donesena uprkos tome što je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izrazio protivljenje planiranom projektu Gornje Neretve i naglasio da će hidroelektrane imati ogroman utjecaj na rijetke, endemske i reliktne vrste.

-Prema dosadašnjim istraživanjima, područje oko izvora i gornjeg toka rijeke Neretve potvrđeno je kao izuzetno očuvan ekosistem. Ove projekte treba zaustaviti zbog izuzetne vrijednosti tog područja. Nikakve mjere ublažavanja ne bi mogle sačuvati to područje – istakla je Jelena Ivanić, koordinatorica kampanje ‘Sačuvajmo Plavo srce Evrope’ iz Centra za životnu sredinu.

(StarMo)