Naslovnica Mostar Zakon se sve više nameće kao moguće rješenje za Mostar

Zakon se sve više nameće kao moguće rješenje za Mostar

554
foto arhiva

Mostar – Pregovori oko pronalaska rješanja za izbore u Mostaru i druga važna pitanja vezana za funkcionisanje grada su u punom jeku – saznaje portal StarMo.

Tome je dodatnu snagu dao i jasan stav najviših međunarodnih zvaničnika u BiH da Mostar ne smije biti dio „paketa“ sa drugim pitanjima, a na čemu je zadnjih godina, posebno insistirao lider HDZ BiH i HNS-a Dragan Čović.

U zadnje vrijeme se u javnosti, kao moguće sveobuhvatno rješenje sve više pominje i usvajanje posebnog Zakona o Mostaru o čemu je nedavno za mostarski ‘RGM radio’ govorio i bivši gradonačelnik Mostara Hamdija Jahić. Razgovor sa Jahićem prenio je i portal StarMo.ba.

Da je poseban Zakon o Mostaru jedno od ozbiljnijih rješenja koje se razmatra svjedoči i intervju ambasadora SAD u BiH, Erica Nelsona, koji je, ovih dana u razgovoru za jedan mostarski web portal, kazao kako je i poseban Zakon muguće rješanje.

“To se može i mora riješiti Zakonom. Ako se ne riješi, to bi bio neuspjeh političkih lidera. Ali Sud je donio odluku da će se izbori održati. I ako zakonodavci ne odluče na koji način će se izbori održati, onda će Sud odlučiti. Međunarodna zajednica će biti tu da podrži i nadzire te izbore, da se osigura da budu slobodni i pravični”– kazao je Nelson.

StraMo saznaje kako u pregovorima, koji se vode iza zatvorenih vrata SDA Grada Mostara nije imala ništa posebno protiv posebnog zakona, dok je puno više rezervi pokazao mostarski HDZ BiH, čiji pregovarači i dalje insistiraju samo na održavanju izbora, pa kasnije šta bude.

U HDZ BiH, je tako ovih dana, saznaje StarMo, za uže rukovodstvo stranke i HNS-a organizovana prezentacija „Modela A i B“ mogućeg načina popunjavanja Gradskog vijeća. StarMo saznaje kako je jedan od zaključaka bio i da se vrlo skoro organizuje posebna Javna rasprava na kojoj bi HDZ BiH javnosti predstavio moguća rješanja – „dobre i loše strane“ oba prijedloga.

Podsjetimo „Model A i B“ se najviše razliku u broju vijećnika izabranih sa Gradske liste.

U jednom modelu to je 9 vijećnika, dok je u drugom broj vijećnika 13. Oba modela zadržavaju minimalne i maksimalne nacionalne kovote, dok je ukupan broj vijećnika Gradskog vijeća – njih 35.

(StarMo)