Naslovnica Politika “Zaključci RS-a još jedan dokaz zašto je NATO presudno važan”

“Zaključci RS-a još jedan dokaz zašto je NATO presudno važan”

360

Sarajevo — Socijaldemokratska partija BiH usvojene zaključke Narodne skupštine Republike Srpske smatra još jednim bacanjem prašine u oči Milorada Dodika i SNSD-a, čime želi skrenuti pažnju sa katastrofalnog političkog i ekonomskog stanja u manjem bh. entitetu, saopšteno je iz SDP-a.

“Nakon bezbroj prijetnji referendumima, rezolucijama, stavovima i mišljenjima, današnji zaključci su novina u Dodikovom arsenalu prijetnji, a kao i sve dosadašnje, završit će neslavno i na smetljištu bosanskohercegovačke političke scene. Dodik ovim potezom želi sakriti činjenicu da nema pristup u Vijeće ministara BiH, da njegov manevarski prostor postaje sve manji, te da se, u konačnici, pokazuje da politika izolacionizma nema budućnost”, stoji u SDP-ovom saopštenju.

Zaključci, smatraju u SDP-u, imaju intenciju održati nacionalnu napetost, iako tragikomično djeluje da jedan Dodik upozorava svjetske sile i nastoji ukinuti Ured visokog predstavnika, što je njegova decenijska rutina, mada je i sam svjestan da sa entitetske pozicije ne može derogirati Ustav BiH, niti uticati na međunarodne faktore.

“Postupci NSRS dodatni su dokaz da je za našu državu pristupanje NATO-u presudno važan interes. Jedino pristupanje NATO savezu može staviti tačku na nacionalističke i separatističke igrokaze od kojih niko nema koristi, ali štetu zbog stalne neizvjesnosti, političkih prepucavanja i radikalizma zasigurno trpe svi građani, uskraćeni za realne inicijative za poboljšanjem životnih prilika, ali i za šansu za gradnju sigurne budućnosti u okvirima EU i NATO saveza”, dodaje se uz ostalo u saopštenju i navodi kako “ono što ostaje je ozlojeđenost građana, siromaštvo, besperspektivnost i masovni bijeg građana iz oba entiteta u Njemačku i druge stabilne članice EU i NATO saveza, u kojim ih niko neće plašiti niti nacionalnom, niti ekonomskom egzistencijom”.

(StarMo)