Naslovnica Mostar Zaključan “Školarac” – Roditelji protiv, nema “e-matice”

Zaključan “Školarac” – Roditelji protiv, nema “e-matice”

574
foto arhiva - ilustracija

Mostar — “On-line” nastava za škole koje rade po hrvatskom planu i programu od 1.11. više se ne odvija putem platforme “Školarac”, koju je izradio Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUM).

“Poštovane kolege, djeca i svi nastavnici nemaju pristup Školarcu od 1. 11. 2020. jer nije napravljena E-matica. E-matica nije napravljena jer su roditelji protiv dijeljena podataka djece (JMBG) i jer ministarstvo nije potpisalo sporazum sa Sveučilištem u Mostaru. Kako Sveučilište inzistira na E-matici, zabranjen je pristup Školarcu dok se ne napravi E-matica”, stoji u poruci koja je tokom jučerašnjeg dana dostavljena prosvjetnim djelatnicima.

Komentirajući ovu situaciju predsjednik Sindikata učitelja HNK Slavko Lauš u izjavi za Fenu kazao je kako djeca neće puno izgubiti gašenjem “Školarca”, jer su se putem te platforme uglavnom dijelili nastavni materijali, dok se u isto vrijeme nastava odvijala u školskim učionicama.

Istaknuo je kako u cijeloj ovoj priči “nitko ne misli na djecu”.

– Treba sjesti, razgovarati i tražiti najbolje rješenje, a najbolje rješenje za nas i u interesu djece je da se nastava odvija u školama u klasičnom obliku, što je utvrđeno i analizom učitelja po školama. Gdje su sad svi oni koji su davali izjave da rade u interesu djece? Odjednom, ako nekome nešto ne odgovara, zaboravljaju se djeca – naveo je Lauš.

On je još jednom uputio kritiku Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK, koje, po njegovim riječima, nije uradilo dobar posao kada je u pitanju priprema za novu školsku godinu.

 

(StarMo)