Naslovnica Život Zaključak pretresa u Kongresu: Trump podsticao pristalice da napadnu

Zaključak pretresa u Kongresu: Trump podsticao pristalice da napadnu

100
Donald Trump

Washington — Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump podstakao je masu pristalica da napadnu Kapitol u posljednjem pokušaju da se održi na vlasti u trenutku dok je Kongres potvrđivao njegov izborni poraz. To je jedan od zaključaka sedmog pretresa odbora Predstavničkog doma koji istražuje nasilni upad u zdanje Kongresa 6. januara 2021.

Tokom pretresa članovi odbora su ukazali i da je Trump pokušao kontaktirati jednog od svjedoka koji još nije prisustvovao pretresima – ne otkrivši njegov identitet, prenosi Glas Amerike, na koji se poziva Radio Slobodna Evropa.

Ta osoba nije odgovorila na poziv, već je, kako se navodi, kontaktirala svog pravnog zastupnika, dok je kongresni istražni odbor Predstavničkog doma o tome obavijestio Sekretarijat za pravosuđe.

Trumpov tvit je mobilisao krajnje desničarske ekstremiste da se okupe u Washingtonu na dan prošlogodišnjih nereda u Kapitolu, zaključuje se u istrazi Kongresa. On je objavio tvit nakon “najluđeg sastanka Trumpovog predsjedništva”, rekao je poslanik na panelu, prenosi BBC.

Tadašnji predsjednik je nastavio sa okupljanjem pristalica iako su mu njegovi saradnici u više navrata govorili da je pošteno izgubio na izborima 2020. od Joea Bidena.


Nekoliko sati prije saslušanja, Trump, republikanac, odbacio je komisiju Predstavničkog doma predvođenu demokratama kao “političke nasilnike” koji su počinili “prevaru”.

Odabrani komitet je vodio skoro godinu dana istragu o napadu na Kapitol. Sjednica u utorak bila je usredsređena na tvit koji je Trump poslao u ranim satima 19. decembra 2020, i buran šestosatni sastanak u Bijeloj kući koji je prethodio toj objavi.

(StarMo)