Naslovnica Region Zajedničko saopštenje SPC i Ministarstva odbrane Srbije

Zajedničko saopštenje SPC i Ministarstva odbrane Srbije

381

Beograd — Patrijarh srpski Irinej primljen je tokom večeri 4. novembra u vojnu covid bolnicu „Karaburma“ i stanje mu je trenutno stabilno, nakon što mu je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje korona virusa, stoji u zajedničkom saopštenju Ministarstva odbrane i Srpske pravoslavne crkve.

Kako se navodi u saopštenju, koje je objavljeno 5. novembra na internet-stranici Ministarstva odbrane Srbije, Patrijarh Irinej je dobrog opšteg stanja, bez tegoba i bez povišene tjelesne temperature.

“Na bolničko liječenje primljen je radi ljekarskog nadzora i kontrole, a o njegovom zdravstvenom stanju konzilijarno će brinuti tim ljekara različitih specijalnosti”, stoji u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Poglavar SPC Irinej predvodio je 1. novembra opelo i liturgiju uoči sahrane mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kojoj je prisustvovalo hiljade vjernika. Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra usljed komplikacija izazvanih korona virusom.

Na sahrani, gdje je bio izložen otvoreni kovčeg sa tijelom mitropolita, sveštenici, najveći dio vjernika kao i pojedini političari, nisu nosili maske, ni poštovali fizičku distancu.

Sveštenici su pričešćivali vjernike istom kašikom, a dio prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika čije je tijelo bilo izloženo u otvorenom kovčegu.

Pored Partijarha Irineja, prisustvo korona virusa potvrđeno je i kod episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, objavljeno je oko ponoći 4. novembra na stranici Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

(StarMo)