Naslovnica Region Zajednički zasjedale vlade Srbije i Slovenije

Zajednički zasjedale vlade Srbije i Slovenije

327

Novi Sad — Slovenački premijer Marijan Šarec izjavio je u Novom Sadu da je zastoj u politici proširenja Evropske unije neproduktivan i ne doprinosi stabilnosti u regonu i dodao da se Slovenija zalaže za nastavak proširenja uz poštovanje vladavine prava.

“Mora postojati proaktivan pristup od strane EU. Mi smo ubijeđeni da je mjesto ovog cijelog regiona u EU i ne postoje druge alternative. Želimo proširenje uz poštovanje vladavine prava, i podsjećamo da je to i ekonomski i socijalno važan proces, zato ćemo da nastavimo da nudimo podršku Srbiji”, kazao je Šarec poslije zajedničke sjednice srpske i slovenačke vlade, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da Slovenija spada među najveće investitore u Srbiji, a slovenački kapital prvazilazi milijardu i sto miliona eura.

Nakon zajedničke sjednice vlada dvije zemlje, ona je rekla da u Srbiji posluje 1.500 kompanija sa slovenačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 25.000 ljudi, te da je trgovina u stalnom usponu, a vanjskotrgovinska razmjena tokom 2018. bila je 1,6 milijardi eura.

Premijer Slovenije Marjan Šarec istakao je da je ovo šesta sjednica dvije vlade i da je to postalo “tradicionalni susret, koji jača saradnju u svim oblastima i na zajedničkim projektima”.

(StarMo)