Naslovnica Mostar “Zajednički interes” – Mostar i Intera imaju sporazum

“Zajednički interes” – Mostar i Intera imaju sporazum

91
Šimunović i Kordić

Mostar — Grad Mostar i INTERA Tehnološki park potpisali su u četvrtak sporazum o saradnji koji bi trebao doprinijeti jačanju privrednih aktivnosti i novom zapošljavanju u realnom sektoru.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Mario Kordić uime Grada Mostara i izvršni direktor INTERA TP Vedran Šimunović, saopćili su petak iz INTERA Tehnološkog parka.

Polazna tačka sporazuma su zajednički interesi i spremnost da svojim aktivnostima u okviru zakonskih nadležnosti, doprinesu stvaranju i poboljšanju poslovnog okružja, kao i unaprijede međusobnu saradnju na području Grada Mostara.

Grad Mostar i INTERA TP su sporazumom predvidjeli aktivnosti za privlačenje digitalnih nomada preko CODE HUB coworking prostora, podršku poslovnom povezivanju s dijasporom i privlačenju inostranih investicija suradnjom kroz Connecto konferenciju.

Pored tih aktivnosti predviđena je i podrška razvoju start-up kompanija kroz aktivnosti poslovnog inkubatora, zatim saradnja i partnerstva u provedbi projekata koje finansiraju donatori, te suradnja u razvoju koncepta ”pametnih” gradova i procesa digitalizacije.

Jedan od motiva uspostave saradnje leži u promociji digitalnih alata i tehničkih znanja, usmjeravanju poduzetnih pojedinaca i investitora ka stvaranju novih kompanija kroz inkubator, tehnološkom razvoju, ali i stvaranju poveznice između privrede i visokog obrazovanja kroz transfer znanja i tehnologija, navode iz Intere.

U cilju uspostavljanja dugoročne saradnje, predstavnici Grada Mostara i INTERA TP će održavati redovite sastanke te razmjenjivati informacije i kontakte te kreirati projekte na kojima će surađivati.

Potpisivanje sporazuma o saradnji između Grada Mostara i INTERA Tehnološkog parka je važan korak prema boljoj suradnji Grada i realnog sektora, koji će, u konačnici, zasigurno pridonijeti jačanju gospodarskih aktivnosti i doprinijeti novom zapošljavanju u realnom sektoru, navodi se u saopćenju.

 

(StarMo)