Naslovnica Politika Zajednička izjava Amerike i Evrope: Podrška teritorijalnom integritetu BiH

Zajednička izjava Amerike i Evrope: Podrška teritorijalnom integritetu BiH

146

Bruxelles/Washington — Američki državni sekretar Antony Blinken i komesar za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell izdali su danas zajedničku izjavu u kojoj su poručili da SAD i EU čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

“Evropska unija i Sjedinjene Države ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija. Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće podjele retorike u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake”, navedeno je u izjavi.

Ističe se da su EU i SAD dogovorili a će dodatno ojačati zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške regije na njenom evropskom putu.

“Pristupanje EU, koji je prioritet za cijeli Zapadni Balkan, pomaže konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unaprjeđenju vladavine prava. Ova regija pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija povećat će stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regiji. U tom kontekstu naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja”, istakli su Blinken i Borrell, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)