Naslovnica Politika “Zaiskrilo” između Radončića i Džaferovića zbog migranata

“Zaiskrilo” između Radončića i Džaferovića zbog migranata

482
Šefik Džaferović

Sarajevo — Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oglasio se u vezi s izjavama ministra sigurnosti Fahrudina Radončića rekavši kako “gospodin Radončić nije ovlašten, niti je on to od njega tražio, da tumači njegova stavove”.

Niti favoriziram prava migranata nauštrb prava građana Bosne i Hercegovine, niti postoje različiti koncepti za rješavanje migrantske krize, kako to tvrdi Radončić. Moji stavovi su poznati i jasni. Jedino što ja favorizujem su Ustav, zakoni i interesi Bosne i Hercegovine i njenih građana. Sve institucije BiH, pa i Ministarstvo sigurnosti, imaju moju punu podršku u rješavanju migrantske krize. Pri tome, svako treba da radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima. Migrantsku krizu, kao globalni problem, treba rješavati ozbiljnim mjerama, a ne širenjem mržnje i etiketiranjem BiH kao izvora sigurnosnih problema – kazao je Džeferović.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kazao je ranije kako “ne želi da polemiše sa gospodinom Šefikom Džaferovićem, jer su ovdje su u pitanju dva suprotstavljena koncepta rješavanja migrantske krize u BiH”.

Radončić je još dodao da mu je jasno da od njegovog prijedloga za rješavanje migrantske krize „da se deportiraju svi ilegalni migranti koji u BiH ne žele pokazati svoj identitet“ nema ništa.

Ministar Radončić je naglasio da je u razgovorima s ambasadorom Pakistana, zemlje iz koje u BiH dolazi veliki broj migranata, tražio da se uzimaju otisci pristiju koje bi pakistanske vlasti zatim provjeravale.

Dodao je da Ministarstvo sigurnosti nije bez razloga insistiralo da svi migranti moraju biti biometrijskim metodama identificirani.fahru

(StarMo)