Naslovnica Region “Zaiskrilo” između Dubrovnika i Trebinja, zbog – aerodroma

“Zaiskrilo” između Dubrovnika i Trebinja, zbog – aerodroma

178
foto arhiva

Dubrovnik/Trebinje — Dubrovački gradonačelnik Mato Franković obasnio je zašto je poslao pismo Vijeću ministara BiH u kome traži da se “privremeno zaustave pripreme za gradnju aerodromu u Trebinju dok se ne utvrdi mogući utjecaj tog projekta na okoliš uključujući tu i rijeku Omblu”.

– Napravljene su 1989. godine vodozaštitne zone ovog područja i to znači direktan utjecaj na izvorište rijeke Omble i zato sam poslao dopis Vijeću ministra BiH i upozorio da su potpisnici zajediničkih ugovora Vlade Hrvatske, BiH i Srbije, da se moramo pridržavati ciljanih mjera po pitanju zaštite okoliša i tražio sam privremeno obustavljanje projekta do izrade studije utjecaja na okoliš. Šokirala me reakcija vodećih ljudi Vijeća ministara BiH gdje ističu da mi želimo zaustaviti njihov projekt, kako smo ljubomorni, a nisu ušli u meritum stvari da su njihovi prethodnici preuzeli okolišne obveze koje su dužni poštovati – kazao je Franković.

Također je istaknuo da mu je “nevjerojatno da izgradnju u Bosni i Hercegovini finansira vlada Srbije”.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić gradonačelniku Dubrovnika poručio da “nema potrebe da se politika upliće u izgradnju aerodroma u Trebinju”.

– A gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ne treba ni da smeta, ako ne može da pomogne – poručio je Ćurić.

 

(StarMo)