Naslovnica Život Zagužvalo se: Rusija od SAD i Bidena traži “izvinjenje”

Zagužvalo se: Rusija od SAD i Bidena traži “izvinjenje”

398
Vladimir Putin

Moskva — Rusija traži izvinjenje Sjedinjenih Država nakon što je američki predsjednik Joe Biden izjavio kako smatra da je Vladimir Putin ubica i Moskva bi mogla uzvratiti Washingtonu ukoliko ne uslijedi izvinjenje, izjavio je u četvrtak visoki ruski poslanik.

U intervjuu za TV mrežu NBC, Biden je izjavio „Da“ kada je bio upitan vjeruje li da je ruski predsjednik ubica.

Također je opisao Putina kao čovjeka bez duše i obećao je da će platiti cijenu za navodno rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore u 2020. godini, što Kremlj negira.

U krajnje neuobičajenom potezu nakon Bidenovog intervjua, Rusija je u srijedu saopćila da poziva svog ambasadora u Sjedinjenim Državama na hitne konsultacije oko budućnosti rusko-američkih odnosa.

Konstantin Kosačov, zamjenik predsjedavajućeg gornjeg doma parlamenta, izjavio je da su Bidenovi komentari neprihvatljivi i da će neizbježno pogoršati ionako loše odnose i ugasiti svaku nadu u Moskvi o promjeni američke politike pod novom administracijom.

Kazao je da je ruski poziv svom ambasadoru jedini razuman korak u takvim okolnostima.

– Sumnjam da to neće biti posljednji ukoliko nikakvo objašnjenje ili izvinjenje ne uslijedi s američke strane – piše Kosačov na svom Facebook postu, prenosi Reuters.