Naslovnica Mostar Zagrebački Bulbuli u mostarskom Centru za kulturu

Zagrebački Bulbuli u mostarskom Centru za kulturu

154

Mostar — Nadaleko poznati hor „Bulbuli“ iz Zagreba predstaviće se mostarskoj publici u Centru za kulturu, u subotu 17. 9. Početak koncerta je u 20 sati, saopšteno je iz te institucije.

Bulbuli su zagrebačke čuvarice sevdalinke koje kroz pjesmu prenose ljubav prema svojoj Bosni i Hercegovini. Ovaj multietnički hor djeluje pri agrebačkom Kulturnom društvu Bošnjaka Preporod, navodi se.

Na repertoaru ove ženske pjevačke skupine nalaze se poznate sevdalinke kao što su: „Lijepi li su mostarski dućani“, „Zapjevala bulbul ptica“, „Ja prošetah sefteli sokakom“, „Oj djevojko džidžo moja“, ali i druge tradicionalne pjesme s ovih prostora.

Ismet Kurtović je dirigent, aranžer i producent, ali i idejni osnivač i pokretačka snaga Bulbula. Riječ je o muzičaru koji je, obilježio rock muziku na ovim prostorima kao frontman grupe „Drugi način“, a autor je i svima dobro poznate pjesme „Mojoj dragoj BiH““.

Bulbuli postoje već dvadeset godina i kroz grupu je prošlo puno pjevačica. Ovaj je hor proputovao velik dio Hrvatske, a gostovali su u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Češkoj.

Planirano je da koncert bude održan u Centru za kulturu i to na otvorenoj sceni, ako vremenski uslovi budu to dozvolili, ili u velikoj sali, u slučaju kiše.

(StarMo)