Naslovnica Region Zagreb: Smrt Splibergovog producenta i oskarovca

Zagreb: Smrt Splibergovog producenta i oskarovca

384
Branko Lustig

Zagreb — U Zagrebu je jutros u 87. godini preminuo Branko Lustig, najpoznatiji hrvatski filmski producent i osvajač dva Oscara za filmove „Schindlerova lista“ 1993. godine i „Gladijator“ 2000. godine, javlja zagrebački tjednik Nacional.

Proveo je više od 50 godina u filmskoj industriji, počeo je radeći na filmovima kao što su “Ne okreći se sine” i “Kozara”, 70-ih je radio na inozemnim koprodukcijama a taj rad i poznanstva omogućili su mu da 80-ih ode u Los Angeles.

Ubrzo je upoznao Stevena Spielberga s kojim je napravio film “Schindlerova lista”, osvojio Oscara i tako postao utjecajan producent u Hollywoodu. Nakon “Mirotvorca” s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman počeo je raditi s Ridleyjem Scottom s kojim je, nakon osvojenog Oscara za “Gladijatora”, surađivao na filmovima “Hannibal”, “Pad Crnog jastreba”, “Kraljevstvo nebesko”, “Dobra godina” i “Američki gangster”. Na snimanju posljednjeg filma došlo je do razlaza sa Scottom. Prije deset godina Lustig je odlučio vratiti se u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma.

U intervjuu za Nacional, na pitanje zašto se odlučio vratiti u Hrvatsku iz Los Angelesa, rekao je „Iskreno, vratio sam se da umrem ovdje. Lijep je Hollywood, upoznao sam velike glumce, radio s njima, ali ipak je ovo moja zemlja i puno toga sam tu doživio – i lijepog, ali i stradanja. Tu imam i puno prijatelja, u Americi imam jako puno znanaca, ali samo mi je Spielberg prijatelj“.

Ove godine proglašen je počasnim građaninom grada Zagreba i to za “izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku”, piše Nacional.