Naslovnica Mostar Zagađenje zraka: Mostar ima stanicu, ali nema mjerenja!?

Zagađenje zraka: Mostar ima stanicu, ali nema mjerenja!?

603
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti ne dostavlja podatke prema FHMZ iako su , kako ističu u FHMZ, zahtjevani u više navrata zajedno sa rezultatima mjerenja. Trenutno nije poznato da li je stanica uopšte u funkciji, rekli su nam u Federalnom hidrometeorološkom zavodu – piše mostarski.ba.

Zanimljivo je da je Vlada Federacije je svojevremeno obezbjedila sredstva u iznosu od 249 000 KM i nabavila mjernu stanicu za mjerenje zagađenja zraka u Mostaru, koja je vlasništvo Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Stanica u Mostaru je za vrijeme mandata tadašnjeg ministra Nevenka Hercega, prije više od 10 godina ustupljena na upravljanje Gradu Mostaru, koji ju je potom dodijelio Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta Mostar.

I tu nastaje problem. Mjerna stanica je zvanično obezbjeđena i ustupljena, a grad Mostar nema zvanične izvještaje o kvaliteti zraka, poput drugih gradova u FBiH.

Prema informacijama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda obaveza priključivanja Federalnoj mreži stanica nikad nije ispoštovana i ta mjerna stanica “nikada nije bila u funkciji”.

(StarMo)