Naslovnica Izdvojeno Zaevu nagrada u Sarajevu

Zaevu nagrada u Sarajevu

418
Zaev prima nagradu u Sarajevu

Sarajevo — Predsjedniku Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu večeras je na akademiji upriličenoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu uručena Međunarodna nagrada “Isa-beg Ishaković”.

Iz Komiteta za dodjelu nagrade rečeno je da je Zoran Zaev ne samo značajno unaprijedio odnose u regiji zapadnog Balkana, nego je pokazao snažno političko liderstvo u kontekstu odlučnijeg približavanja regiona Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

U sazivu Komiteta za 2019. godinu učestvovao je značajan broj akademika poput Mirjane Vuković, Vladimira Beusa, Mirsade Hukić, Lidije Licender-Cvijetić, Marine Katnić-Bakaršić, Abdulaha Šarčevića, Dejana Miloševića, Branislave Rađenović, Slobodana Loge, Dževada Juzbašića i drugih.

“Nije moguće znati kako će već naredne godine izgledati politička biografija Zaeva, kao što to nije bilo moguće ni u slučaju prethodnih laureata koji su u godinama, u kojima im je Komitet dodjeljivao nagrade, te nagrade i zaslužili, ali napori, inicijative i rezultati Zaeva u 2019. godini, ostat će nesumnjivo zabilježeni kao pozitivni i historijski vrednovani” – navodi se u odluci Komiteta.

Ovogodišnji leureat Zoran Zaev izrazio je zadovoljstvo što je Komitet odlučio njemu dodijeliti, kako kaže, tu važnu nagradu kojom Bosna i Hercegovina odlikuje svoje prijatelje.

“BiH je krenula tražiti prijatelje i pronašla je mene, uz mene pronašla je i moj multietnički narod Sjeverne Makedonije i za mene to znači samo još više jačanje veza među narodima. Ta nagrada za mene je ogromna, nešto što sam samo mogao sanjati” – dodao je Zaev.

(StarMo)