Naslovnica Region Zaev: Zatvaranjem vrata EU, svi gube

Zaev: Zatvaranjem vrata EU, svi gube

425
foto: Patria

Sarajevo — Od politike proširenje Evropske unije svi imaju korist, a eventualnim “zatvaranje vrata svi gube”, poručio je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u intervjuu za list Danas.

Dodao je da iako je lično pogođen odlaganjem EU da objavi datum početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nije izgubio nadu u EU.

“Od nastavka politike proširenja svi imaju koristi. Eventualnim zatvaranjem vrata svi gube“, istakao je Zaev, koji je ubijeđen u pobjedu svog Socijaldemokratskog saveza na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, prenosi Patria.

Zaev se nada prilici da lično razgovara sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

“Vjerujem da i on zna da evropske integracije nemaju alternativu, kako za moju zemlju, tako i za države Zapadnog Balkana”, kaže Zaev.

On je rekao da zemlje regiona mogu da razvijaju ekonomske odnose, regionalnu saradnju, kulturne veze kako u regionu, tako i zajedno kao region ili svaka zemlja pojedinačno sa EU.

“Ali, biti dio evropske porodice znači biti rame uz rame sa državama članicama EU u promociji demokratije, ljudskih prava i sloboda, visokih standarda u određenim oblastima, kao što je pravosuđe. Mi kao država prednjačimo u regionu u procesima reformi”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

(StarMo)