Naslovnica Region Zaev: Korona kriza “kao lakmus test”

Zaev: Korona kriza “kao lakmus test”

140
Zoran Zaev

Skoplje — Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je u ponedjeljak da su zemlje regije u uslovima krize izazvane pandemijom pojačale postojeću saradnju i pokazale visok stepen solidarnosti.

To je rekao na online panelu Regionalnog forumu za mlade lidere “Povezivanje u vrijeme pandemije: prijetnje i mogućnosti”, u kojem su učestvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama, prenso Beta.

Zaev je naveo da vlasti u Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji “svakodnevno sarađuju da bi zajedno rješavale probleme”.

“Kriza izazvana pandemijom korona virusa nam je pokazala da su bolja povezanost i veće povjerenje uvijek korisni za naše zemlje”, kazao je on i istakao da uskoro očekuje otvaranje granica između te tri zemlje te da će ih građani moći prelaziti bez PCR testova.

Prema njegovim riječima, pandemija korona virusa pokazala da je sve povezan sistem – infrastruktura, ekonomija, ekološki sistemi, pa čak i politički sistemi.

“Kriza kao što je ova je lakmus test za stanje jednog društva, šta je u njemu snažno, a šta slabo”, kazao je premijer Sjeverne Makedonije.

 

(StarMo)