Naslovnica Region Zadar: 30 godina zatvoru ocu, koji je bacao djecu sa prvog sprata...

Zadar: 30 godina zatvoru ocu, koji je bacao djecu sa prvog sprata kuće

295
foto arhiva

Zadar — Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu zadarskog Županijskog suda koji je 55-godišnjaka osudio na 30 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje zbog četiri teška pokušaja ubojstva, jer je 28. 02. 2019. s prvog sprata kuće u Pagu bacio svoje četvero djece.

Najviši sud je priopćio da je u jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik nalazi od 28. 02. 2019., a izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava.

Vrhovni sud smatra da utvrđene pojedinačne kazne zatvora u trajanju od osam godina za svako djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 30 godina, u svemu odgovaraju težini počinjenih kaznenih djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika za kojeg sud u priopćenju navodi samo inicijale.

Najviši sud ističe da je prvostupanjski sud pravilno otegotnim cijenio dosadašnju osuđivanost zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Olakotnim je cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost.

Sud je nadodao da je osuđeniku utvrđen psihoorganski sindrom uzrokovan oštećenjem moždanih funkcija zbog čega ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju, a narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje.

(StarMo)