Naslovnica Život “Začarani krug” – posljednja epizoda crtanog filma o korupciji

“Začarani krug” – posljednja epizoda crtanog filma o korupciji

542

Mostar — Svi su složni kako je korupcija najveći problem ovog društva, ali se osim slaganja oko toga kako za sve u BiH treba imati novac, niko ne pomiče s mjesta kako bi prekinuli taj lanac koji nas okiva.

Svjedočimo svakodnevno kako nam novčanice trebaju kako bismo lakše napravili bilo kakav korak pa čak i na onim mjestima gdje je teško zamislivo da nam treba nekakvo guranje u nevidljivim redovima. S druge strane, i sami smo korumpirane razmazili dajući im ”šakom i kapom” pa se postavlja pitanje, na koje često nema odgovora, ko je kriv: Onaj ko daje ili onaj ko prima, navode iz portala Bljesak.info.

U novoj epizodi, ”prljavi” novac napraviće začarani krug krenuvši iz ruku junaka Grabe.

Dodir s njim imaće svi u korumpiranom lancu kojeg je porodica Grabo splela oko sebe pa će se čak na trenutak vratiti u džep iz kojeg je krenuo. Međutim, završiće opet u nekim drugim rukama od kud će, vjerovatno, krenuti na novi put i u novo jačanje lanca kojeg svi stežemo.

Začarani krug – naziv je posljednje epizode u nizu od deset kratkih animiranih filmova o korupciji u našem društvu nastalih u produkciji Sektora 51, kojima se želi podići svijest javnosti o korupciji i upozoriti na sve negativnosti koje ta pojava nosi sa sobom.

S obzirom na zasićenost pričama o korupciji u našoj zemlji, autori ovih crtića, željeli su produkcijom animiranog filma o ovom problemu progovoriti drugačije. Poručili su kako crtiće ne treba gledati samo kao crtić nego kao upitnik nama samima iza pitanja koliko mi učvršćujemo lanac korupcije u ovoj zemlji.

Režiju, animaciju i dizajn ‘Porodice Grabo’ potpisuju Berislav Jurič, Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor muzike je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović , dok je voditeljica projekta ‘Korupcija je loša stvar’, u okviru kojeg je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

 

Projekt je nastao uz podršku organizacije ‘European Endowment for Democracy’ i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ko je porodica Grabo?

U vremenima kad ‘drugačije ne ide’, porodica Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora, pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove porodice, koja može biti porodica svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi.

Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod doktora, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrezlo u korupciju, porodica Grabo daje i onda kad se izričito ne traži mito nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu.  U svojim namjerama, koje ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, porodica ne vidi ništa loše jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti.

(StarMo)