Naslovnica BiH Za Poprikuše – Medakovo – 340 miliona eura

Za Poprikuše – Medakovo – 340 miliona eura

317

Sarajevo — Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o zajmu u vrijednosti 340 miliona eura namjenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše – Medakovo na Koridoru Vc.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda naglasio je važnost ovog ugovora ne samo za područje Federacije BiH, već i njegov državni i regionalni značaj u izgradnji moderne infrastrukture, povećanja sigurnost i kapaciteta autoceste.

– Svaki projekt koji se odnosi na izgradnju autoceste na Koridoru Vc je iznimno važan, a svaki kilometar je naš novi korak ka Europi. Zato ovaj ugovor, osim financijske vrijednosti, ima pozitivan efekt za naše građane koji će zahvaljujući ovim sredstvima imati 35 kilometara nove autoceste na dionici Poprikuše – Medakovo – istaknuo je Bevanda.

Dodao je da je ovo značajan ugovor i za građevinske kompanije i njihov angažman na dionici dugoj oko 35 kilometara na autocesti Panevropskog Koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem.

Prema riječima ministra Bevande, ukupna vrijednost projekta na tom dijelu Koridora Vc procijenjena je na 391 milijun eura od čega je 340 milijuna eura kredit EIB-a, a iz vlastitih sredstava i drugih izvora bit će osigurano 51 milijun eura.

– Alokacija kredita je na Federaciji BiH, a implementator projekta je JP Autoceste Federacije BiH. Uvjeti kredita su povoljni uz rok otplate 25 godina, uključujući greis period od šest godina – naveo je Bevanda.

(StarMo)