Naslovnica Život Youtube: Štulić počastio fanove!

Youtube: Štulić počastio fanove!

306
Branimir Džoni Štulić

Zagreb — Branimir Džoni Štulić “pustio” je ovih dana u život desetak dosad neobjavljivanih snimki “Azre” iz rane faze kultnog novovalnog benda – piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je prije nekih godinu dana stavio na YouTube “pročišćene” snimke albuma “Krivo srastanje” (iz 1983.), nedavno je svojim fanovima priuštio užitak slušanja po nekima i svog najboljeg albuma, “Filigranskih pločnika” (izvorno objavljenih 1982. godine).

Usto, pustio je ujedno u optjecaj i kompilaciju koju je prigodno nazvao “Azrino sunčano dno”, s ravno pedeset pjesama (i 135 minuta glazbe), u koju su uvršteni i početni “Azrini” singlovi “Balkan”/”A šta da radim”, prvi “Azrin” album koji je nosio ime benda (1980.), neke pjesme sa “Sunčane strane ulice” (1981.) te koncertni “Ravno do dna” (1982.), po mnogima i najbolji album uživo u povijesti diskografije i Hrvatske i bivše Jugoslavije, s rockerskom energijom i gotovo punkerskom silinom koja impresionira i danas.

Zanimljiva je i fotografija kojom je Štulić odlučio “ilustrirati” “Azrino sunčano dno”: riječ je o nepotpisanoj fotografiji sa splitske Pjace, gdje je početkom osamdesetih “Azra” očito imala nastup usred dana, vjerojatno u sklopu kakve Jugotonove promocije. U prvom planu je Štulić s neizbježnim “rejbankama” na nosu, a oko improvizirane bine tiskaju se i brojni slučajni prolaznici, među ostalima, čini se, i tada mlađahni Dino Dvornik…

Ima u ponuđenom materijalu pravih bisera, koji će oduševiti fanove, usputne slušatelje i one koji naknadno i o svom poslu pohađaju “nastavu” u klasi profesora Štulića vjerojatno ugodno iznenaditi – od dosad neobjavljivane live verzije pjesama “Prokleto ljut”, “Jablan”, “Žena drugog sistema”, “Lijepe žene prolaze kroz grad”, “Kurvini sinovi”, “Obrati pažnju na posljednju stvar”, “Sjaj u kosi” (koju Štulić zafrkantski najavljuje kao “šansonu na new wave način”), pa do “Poljubi me”, koja ovdje, s višeglasjem u refrenu, zvuči moćnije od svih verzija koje smo dosad imali prilike čuti. Dakle, našlo bi se pjesama za samostalno CD izdanje… Pa tko bi propustio takvu komercijalnu prigodu? Naravno, Štulić!

 

(StarMo)