Naslovnica Život YouTube: Dovoljno država je potvrdilo rezultate izbora

YouTube: Dovoljno država je potvrdilo rezultate izbora

164
foto: agencije - ilustracija

Washington — YouTube od srijede uklanja sav sadržaj u kojem se tvrdi da su “masovne prevare ili greške” dovele do promjene rezultata predsjedničkih izbora održanih 3. novembra u SAD, saopštila je uprava te platforme.

Kritičari YouTubea već dugo pozivaju tu kompaniju da prestane da prima video snimke sa dezinformacijama o američkim izborima jer potkopavaju povjerenje u izborne rezultate.

“Dovoljno je država potvrdilo svoje izborne rezultate da bi se odredio izabrani predsjednik. Iz tog razloga ćemo početi da uklanjamo sav sadržaj objavljen od danas i nadalje koji obmanjuje ljude tvrdnjama o masovnim prevarama ili greškama koje mijenjaju ishod američkih predsjedničkih izbora 2020”, navela je uprava YouTubea, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kalifornijska kompanija dodala da je ta politika u skladu sa politikom koju je primjenjivala na prethodnim američkim predsjedničkim izborima.

Video snimci koji tvrde da je predsjednički kandidat pobijedio zahvaljujući “masovnim softverskim greškama ili greškama u brojanju glasova bit će povučeni”, navodi se u saopštenju.

“Novinarski snimci ili oni koji uzražavaju mišljenja o tim temama ćemo ostaviti ako sadrže određeni obrazovni, dokumentarni, naučni ili umjetnički kontekst”, dodala je uprava YouTubea.

U međuvremenu, Google, u čijem sastavu posluje YouTube, saopštio je da će u četvrtak ukinuti moratorijum na oglašavanja koja se odnose na izbore, s obzirom da je njihov ishod u SAD odlučen.

Google je, kao i Facebook, privremeno prestao da preuzima oglase vezane za izbore da ne bi bio iskorišten za širenje dezinformacija ili konfuzije među američkim biračima, prenosi AFP.

(StarMo)