Naslovnica Život Wisconsin: Nastavljeni nemiri, jedna osoba ubijena

Wisconsin: Nastavljeni nemiri, jedna osoba ubijena

295
foto: arhiva - ilustracija

Kenosha — Grad Kenosha u Wisconsinu treću noć zaredom postao je središte nemira nakon sukoba policije i demonstranata koji su palili zgrade i automobile tražeći pravdu za Afroamerikanca Jacoba Blakea, javlja CNN.

U pucnjavi je ubijena jedna osoba, a dvije su ranjene, navodi New York Times. Ured šerifa Davida Betha istražuje da li je pucnjavanja rezultat sukoba između demonstranata i grupe ljudi koji oružjem štite svoje poslovne objekte, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bllakeova porodica je u utorak pozvala na mirne demonstracije, osuđujuđi uništavanje grada prethodnih noći, uključujući paljenje zgrada i automobila.

Demonstranti su prekršili policijski sat koji je započeo u osam sati navečer po lokalnom vremenu te su se okupili ispred tamošnjeg suda.

Bacali su boce s vodom te palili vatru, a dva su gradska vozila izgorjela. Policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima.

Protesti su izbili nakon što je policija upucala iz blizine 29-godišnjeg Afroamerikanca Jacoba Blakea u nedjelju navečer dok je pokušavao ući u svoj automobil.

U automobilu su se nalazili njegovi sinovi u dobi od tri, pet i osam godina.

(StarMo)