Naslovnica Politika Wilson: Vučić najavljuje teške odluke

Wilson: Vučić najavljuje teške odluke

330
Aleksandar Vučić

Washington — Izvršni potpredsjednik Atlanskog vijeća Damon Wilson ocijenio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priprema građane za teške odluke po pitanju Kosova kada kaže da pred zemljom nisu laki dani.

“Pozdravljam što predsjednik Vučić pomaže da se Srbija spremi za cijeli ovaj proces i za pregovore. Potreban je iskren razgovor sa javnošću, kako na Kosovu, tako i u Srbiji, o tome da će biti teških odluka i da su neophodni kompromisi”, rekao je Wilson u intervjuu za Glas Amerike, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Wilson je kazao da su potrebni politička hrabrost i liderstvo kako bi se ljudi fokusirali na budućnost.

“Time sam impresioniran i nadam se da je ovo samo dio procesa pripreme javnosti na neke odluke na koje je lako bacati kamenje. Državnik koji umije vidjeti kako će to biti i šta to znači za državu i za pet, 10, 20, 30 godina. To je ono što se sad dešava, priprema javnosti da se shvati da je ovo zaista bolje za ove države”, naveo je Wilson.

On je rekao da sporazum Srbije i Kosova mora biti jasan, i da otkloni prepreke da Srbija uđe u EU, a Kosovo u međunarodne organizacije.

“Ono o čemu govorimo je da se granice u regionu učine manje važnim, a ne više važnim i mislim da ovaj sporazum to može ubrzati, ali o tome se trebaju dogovoriti dvije strane, mi to nećemo diktirati. Atlantsko vijeće sve ovo samo posmatra i podržava, ali ni SAD ni EU neće diktirati”, kazao je Wilson.

(StarMo)