Naslovnica Region Wilson centar: Potrebno “dalje učvršćivanje suvereniteta Kosova”

Wilson centar: Potrebno “dalje učvršćivanje suvereniteta Kosova”

61
zdanje Wilson centra

Washington — Saveznici Kosova, posebno Sjedinjene Države i članice Evropske unije, potrebno je da pomognu u učvršćivanju kosovskog suvereniteta, dok za Srbiju treba da važe ista pravila kao i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, navodi se u izveštaju pod nazivom “Konsolidovanje suvereniteta Kosova: Zašto je to važno i šta treba učiniti”.

“Obnavljanje posvećenosti učvršćivanju suvereniteta Kosova jedno je od sredstava pomoću kojih partneri Kosova mogu da iskažu privrženost svom demokratskom partneru i iskažu principijelan stav prema srpskom neliberalnom i destabilizujućem delovanju i protivljenje jačanju vojne saradnje sa Rusijom i Kinom”, objavio je Wilson centar, jedna od prestižnih akademskih organizacija, a prenosi Glas Amerike.

Ukazano je da se “pružila jedinstvena prilika za rešavanje jednog od glavnih izvora međudržavnih napetosti na Zapadnom Balkanu”.

“Građani Kosova izabrali su vladu koja je osvojila znatnu parlamentarnu većinu na platformi napretka i borbe protiv korupcije. Novoj Vladi, koju predvodi premijer Aljbin Kurti, potrebna je čvrsta međunarodna podrška. Saveznici Kosova, posebno Sjedinjene Države i članice Evropske unije, potrebno je da pomognu u konsolidovanju kosovskog suvereniteta”, ukazano je u izveštaju Vilson centra, osnovanog ukazom američkog Kongresa 1968. godine.

Kako je objašnjeno, nova podrška SAD i EU je potrebna za ostvarenje cilja postojanja nezavisnih, multietničkih država i društava koja mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu.

 

(StarMo)