Naslovnica Život WHO: Virus najvjerovatnije potiče od slijepih miševa

WHO: Virus najvjerovatnije potiče od slijepih miševa

149
foto: agencije - ilustracija

Ženeva — Tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuje porijeklo Covida-19 obavio je ‘obimne razgovore’ i razmijenio mišljenja sa naučnicima u kineskom Wuhanu, gdje je epidemija prvi put detektovana, izjavio je danas portparol ove organizacije.

Razgovori su obuhvatili nove informacije iz istraživanja o zdravlju životinja, rekao je portparol.

Kina je zatvorila pijacu divljih životinja u Wuhanu na početku epidemije, dan nakon što je otkrila da su pojedini pacijenti prodavci i trgovci.

WHO je objavila da virus najvjerovatnije potiče od slijepih miševa i da je vjerovatno postojao još jedan posredni “domaćin”.

Naučnici iz čitavog svijeta sa nestrpljenjem čekaju rezultate istrage WHO, a najviše Washington, koji je snažno lobirao da se pokrene ovakva misija. Administracija predsjednika Donalda Trumpa optužuje WHO da se suviše “vrti oko Kine” i planira da napusti WHO.

“Tim je obavio obimne razgovore sa kineskim kolegama i primio je nove podatke o epidemiološkim studijama, biološkim i genetskim analizama i istraživanjima o zdravlju životinja”, rekao je novinarima portparol Christian Lindmeier.

On je dodao da su to bili video-razgovori sa virolozima i naučnicima iz Wuhana. Ovo je uvodna misija WHO u Kini, a Lindmeier nije precizirao kada će uslijediti šira misija niti ko će biti u njenom sastavu, prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)