Naslovnica Izdvojeno WHO upozorava: I dva miliona mrtvih prije vakcine

WHO upozorava: I dva miliona mrtvih prije vakcine

190
foto arhiva

Ženeva — Broj preminulih od COVID-19 mogao bi se udvostručiti na dva miliona prije široke i uspješne upotrebe vakcine, a broj bi mogao biti i veći bez zajedničkog djelovanja za suzbijanje pandemije, rekao je Mike Ryan, šef odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne slučajeve.

“Ako to ne učinimo (ne poduzmemo usklađene aktivnosti) broj o kojem govorite (dva miliona) ne samo da je zamisliv, već je i nažalost vrlo vjerovatan”, rekao je Ryan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Broj smrtnih slučajeva uslijed zaraze korona virusom devet mjeseci otkako se pojavio u Kini, približava se milionu.

Ryan je također rekao da ne treba kriviti mlade ljude za širenje zaraze uprkos rastućoj zabrinutosti da mladi ljudi podstiču širenje nakon ublažavanja mjera širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija nastavlja da razgovara sa Kinom o njenom mogućem učešću u šemi finansiranja COVAX osmišljenom kako bi bila garantovana brza i ravnopravna raspodjela COVID-19 vakcine, sedam dana nakon što je rok prošao.

Broj zaraženih kao i broj osoba smještenih u bolnice raste u Evropi, gdje vlasti treba da rade kako bi zaustavili širenje korona virusa uoči sezone gripe, rekao je Ryan.

Marija Van Kerkhove, tehička voditeljica u WHO, rekla je kako rani prijem u bolnice, te upotreba stereoida dekstametazona spašavaju živote.

(StarMo)