Naslovnica Život WHO testira pet lijekova za koronavirus

WHO testira pet lijekova za koronavirus

364
foto: arhiva - ilustracija

Ženeva — Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trenutno testira pet lijekova za bolest koju izaziva korona virus, COVID-19, navodi portparol WHO Tarik Jašarević u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Još u februaru smo mi okupili više od 400 vodećih svjetskih naučnika na polju istraživanja kako bi se utvrdilo ne samo ono što se ne zna oko virusa i kako se to može naučiti već da se radi u isto vrijeme na donošenju nekih rješenja poput vakcina i lijekova”, kaže Jašarević.

“Počelo se”, dodaje, “raditi na vakcinama i to će zahtijevati određeno vrijeme”.

“Ono što smo mi jučer (18. mart) najavili jeste početak testiranja pet lijekova da bi se vidjelo da li je jedan od njih efikasan i koliko je bilo koji od njih efikasan. Radi se o lijekovima koji već postoje, sada se samo gleda da li bi oni bili efikasni za ovaj virus”, objašnjava Jašarević.

“Ta klinička testiranja će biti urađena u više zemalja i mi ćemo pokušati da ih ubrzamo što je više moguće kako bi došli do nekih rezultata i napredaka na ovom polju”, zaključuje WHO glasnogovornik.

Od pojave korona virusa krajem decembra 2019. u kineskom gradu Wuhanu, 159 zemalja i teritorija širom svijeta prijavile su slučajeve oboljelih od COVID-19, bolesti koju ovaj virus izaziva. Širom svijeta ima više od 222.000 oboljelih. Sve zemlje Zapadnog Balkana također su zabilježile prve slučajeve, a vlade donijele odluke o mjerama u nastojanju da se zaustavi širenje zaraze korona virusa.

Globalna javnost iščekuje pronalazak lijeka za ovu bolest, a paralelno se pojavljuju i spekulacije o efikasnosti postojećih medikamenata.

(StarMo)