Naslovnica Život WHO: Stvarni broj umrlih i veći

WHO: Stvarni broj umrlih i veći

197
foto arhiva

Ženeva — Zvanični globalni broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19 vjerovatno potcjenjuje stvarni ukupni broj, rekao je zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije uz sugestije da je broj preminulih možda već premašio milion.

“Ako ništa drugo, brojevi koji su trenutno prijavljeni, vjerovatno predstavljaju potcjenjivanje onih koji su ili preboljeli COVID-19 ili umrli zbog njega”, rekao je Mike Ryan, šef WHO-a za vanredne slučajeve, prenosi Reuters.

“Kada računate bilo šta, ne možete sračunati savršeno, ali mogu vas uvjeriti da su trenutni brojevi potcjenjeni u odnosu na stvarni broj preminulih”, rekao je Ryan na redovnoj konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema posljednjem mjerenju američkog Johns Hopkins Univerziteta širom svijeta od posljedica korona virusa preminulo je 997.215 osoba.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije također su najavili da će u narednih pola godine rasporediti oko 120 miliona brzih testova zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Rezultati ovih, kako navode, pouzdanih testova gotovi su u 15 minuta.

(StarMo)