Naslovnica Život WHO: Stanje u SAD šokantno

WHO: Stanje u SAD šokantno

211
foto: agencije

Ženeva — Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je da je epidemiološka situacija u SAD šokantna, uzimajući u obzir nivo na kojem je zdravstveni sistem.

Direktor odjeljenja za vanredne situacije pri WHO Mike Ryan rekao je da je trećina oboljelih u svijetu u SAD, prenosi Glas Amerike.

“Epidemija u SAD je nemilosrdna, svuda je raširena. Iskreno rečeno, šokantan je podatak da svakog minuta u Americi umiru jedna ili dvije osobe, a govorimo o zemlji sa jakim zdravstvenim sistemom i neviđenim tehnološkim kapacitetima”, rekao je Ryan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Direktor WHO Tedros Adanom Gebreyesus kazao je da tek treba da stupi u kontakt sa tranzicionim timom izabranog predsjednika Josepha Bidena koji je istakao da želi da promijeni odluku Trumpove administracije da se izađe iz WHO.

Vodeći američki infektolog Anthony Faucci je upozorio da će se desiti “talas preko talasa” ako Amerikanci nastave da putuju tokom praznika.

“Ako ne budemo poštovali preporuke, moguće je da će situacija biti veoma loša sredinom januara. Ne samo u New Yorku, nego i u svim drugim gradovima”, rekao je Faucci na konferenciji za novinare sa guvernerom države New York Andrewom Cuomom.

Milioni Amerikanaca putovali su za Dan zahvalnosti, uprkos preporukama da ostanu kod kuće i proslave sa onima sa kojima žive.

Broj zaraženih je zbog toga već u porastu, a očekuje se da se situacija dodatno pogorša kada se Amerikanci budu okupljali za Hanuku ili Božić, piše Glas Amerike.

Neke savezne države, poput Kalifornije gdje se dnevno registruije i do 30.000 novozaraženih, uvele su nove restrikcije i zatvaranja.

(StarMo)