Naslovnica Život WHO: Soj “omikron” predstavlja veoma visoki globalni rizik!

WHO: Soj “omikron” predstavlja veoma visoki globalni rizik!

207

London — Novi soj virusa korona, omikron, najvjerovatnije će se raširiti na međunarodnom nivou i “predstavlja veoma visok globalni rizik od rasta broja zaraženih koji bi mogao imati teške posljedice u nekim regionima”, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je od svojih članica zatražila da ubrzaju vakcinaciju grupa visokog prioriteta i da u očekivanju rasta broja zaraženih, osiguraju planove za održavanje osnovnih usluga zdravstvene njege.

“Omikron ima broj mutacija bez presedana od kojih neke izazivaju zabrinutost zbog mogućeg uticaja na pravac kretanja pandemije. Sveobuhvatni globalni rizik od novog soja procijenjen je kao veoma visok”, ističe se u saopštenju.

SZO podsjeća da još nisu registrovani smrtni slučajevi zbog omikrona, mada su neophodna dalja istraživanja da bi se procijenio potencijal virusa da izbjegne imunitet stečen vakcinacijom i ranijom zarazom.

SZO u saopštenju napominje da povećanje broja oboljelih, bez obzira na promjenu u ozbiljnosti oboljenja, može predstavljati preopterećenje za sisteme zdravstvene zaštite i dovesti do povećanja mortaliteta.

Omikron je prvi put prijavljen SZO 24. novembra u Južnoafričkoj Republici i od tada je broj zaraženih u toj zemlji u porastu.

(StarMo)