Naslovnica Izdvojeno WHO: Remdesivir, zapravo, ne liječi Covid-19!

WHO: Remdesivir, zapravo, ne liječi Covid-19!

184
foto arhiva

London — Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokopala je nade da bi lijek za ebolu remdesivir i još tri postojeća lijeka – hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona mogli biti korisni u borbi protiv Covida-19, objasnivši da “daju male ili nikakve rezultate u liječenju te bolesti”.

Istraživanja provedena primjenom spomenutih lijekova na 11.000 pacijenata u više od 30 zemalja pokazala su, na temelju proučavanja djelotvornosti terapije na ukupni mortalitet, korištenje respiratora i trajanje boravka u bolnici među hospitaliziranim pacijentima, da daju malen ili nikakav rezultat u liječenju oboljelih od Covida-19.

Remdesivir, lijek koji je razvila američka farmaceutska kompanija “Gilead Sciences”, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju Covida-19. Prije svega je namijenjen liječenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo djelovanje u liječenju ebole, no u tome slučaju nije pokazao efikasnost.

Nasumično ispitivanje ovih lijekova provedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a u studiju je bilo uključeno 11.266 pacijenata. Otprilike 2750 ljudi dobilo je remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1411 lopinavir, 651 interferon i lopinavir, 1412 samo interferon, a 4088 nije dobilo nijedan od ispitivanih lijekova.

Tvrtka Gilead smatra da podaci nisu detaljno analizirani te tvrdi da se zbog toga ne može donijeti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira.

– Podaci WHO-a čine se nedosljednima i preuranjenima s obzirom na to da su rezultati više nasumičnih, manjih i kontroliranih studija objavljeni u recenziranim časopisima potvrdili kliničku korist remdesivira, rekli su iz Gileada za Reuters.

(StarMo)