Naslovnica Život WHO poziva Rusiju: Držati se smjernica o sigurnosti vakcine

WHO poziva Rusiju: Držati se smjernica o sigurnosti vakcine

106

Ženeva — Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je Rusiju da se pridržava smjernica postavljenih za proizvodnju sigurnih i efikasnih vakcina.

Naime, Rusija je saopćila u ponedjeljak da namjerava početi masovnu proizvodnju vakcine u septembru i da će u narednoj godini proširiti proizvodnju na “nekoliko miliona” doza mjesečno, prenosi AFP.

WHO je naglasio da sve kompanije kandidati za proizvodnju vakcina moraju proći pune faze ispitivanja prije početka proizvodnje.

“Postoje ustaljene prakse i za to postoje smjernice,” izjavio je novinarima u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi glasnogovornik SZO Christian Lindmeier.

“Ponekad neki istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je, naravno, kao takva, sjajna vijest. Ali između pronalaska i spoznaje da možda postoji vakcina koja djeluje i njenog prolaska kroz sve faze, velika je razlika,” dodaje on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Neki zapadni naučnici izrazili su zabrinutost zbog brzine razvoja ruskih vakcina, sugerišući da su istraživači možda pod pritiskom vlasti da ponude rješenje što je prije moguće.

Pregled kandidata za vakcinu na korona virus Svjetske zdravstvene organizacije, objavljen u petak, navodi da je 26 kandidata u kliničkoj procjeni – od kojih je šest napredovalo sve do šireg nivoa ispitivanja treće faze.

Ruski kandidat Gamaleya, čija vakcina je jedna od 26 testiranih na ljudima, je u prvoj fazi, navode iz WHO.

Više od 18 miliona osoba širom svijeta zaraženo je korona virusom, a umrlo ih je preko 690.000.

(StarMo)