Naslovnica Život WHO poziva bogatije zemlje…

WHO poziva bogatije zemlje…

78

Berlin — Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je bogatije zemlje da odustanu od zaliha vakcina protiv koronavirusa u korist siromašnih zemalja.

“Pandemija će prestati kada svijet odluči prekinuti je”, rekao je čelnika WHO -a Tedros Adhanom Ghebreyesus u nedjelju navečer na Svjetskom samitu o zdravlju u Berlinu.

S gotovo 50.000 smrtnih slučajeva sedmično, pandemija je daleko od kraja, rekao je.

Tedros je podsjetio na cilj WHO-a da se najmanje 40 posto stanovništva u svakoj zemlji vakciniše do kraja godine.

“Taj je cilj dostižan”, naglasio je Tedros, javlja dpa, a prenose bh. mediji.

Zahvalio je Njemačkoj na velikodušnosti, ali je rekao da je potrebno više.

“Zemlje koje su već postigle stopu imunizacije od najmanje 40 posto – uključujući sve zemlje G20 – trebale bi dopustiti UN-ovom programu cijepljenja COVAX ili afričkoj inicijativi AVAT da preuzmu vodstvo u opskrbi vakcinama”, rekao je.

“Nijedna zemlja ne može okončati pandemiju u izolaciji od ostatka svijeta”, upozorio je Tedros.

Prema riječima njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna, Njemačka je drugi najveći donator u sklopu ACT-a (globalna saradnja za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i ravnopravnog pristupa novim dijagnostičkim sredstvima, terapiji i vakcinama protiv COVID-19), a koja također uključuje COVAX.

Do sada je Njemačka, s 66,2 posto stanovništva koje je potpuno vakcinisano, doprinijela s 2,2 milijarde eura, a do kraja godine treba donirati više od 100 miliona doza vakcina.

(StarMo)