Naslovnica Život WHO pozdravlja “golemi logistički pomak” vakcine AstraZeneca

WHO pozdravlja “golemi logistički pomak” vakcine AstraZeneca

413
foto arhiva

New York — Vodeća naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozdravila je “golemi logistički pomak” koji nudi vakcina za COVID-19 koju je razvila švedsko-britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca.

Dr. Soumya Swaminathan naglasila je da vakcina, čije je inicijalne rezultate objavila AstraZeneca u ponedjeljak, može biti skladištena u “običnom frižideru” i ostaje stabilna na temperaturi od dva do osam stepeni Celsiusa.

To bi olakšalo mogućnost da vakcina bude dopremljena u brojne zemlje gdje se takozvani lanci hladnoće, koje se zahtijevaju za vakcine ostalih firmi kao što su Moderna i Pfizer, teško mogu osigurati.

Dr Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora WHO nadležna za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, izjavila je na konferenciji za novinare sa Swaminathan da vodeći zvaničnici agencije UN-a za javno zdravstvo pokušavaju doći do više podataka od AstraZenece u narednim danima.

Simao je kazala da WHO očekuje da finalizira ocjenu firme “početkom naredne godine” koja bi mogla dovesti do razvoja vakcine, prenosi AP.

(StarMo)