Naslovnica Život WHO: Pandemija usporava

WHO: Pandemija usporava

219
foto arhiva

Ženeva — Pandemija koronavirusa i dalje se širi, ali rast broja novozaraženih i smrti u svijetu usporava, s izuzetkom jugoistoka Azije i istočnog Mediterana, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U svom posljednjem izvještaju o epidemiološkoj situaciji, objavljenom u ponedjeljak navečer, WHO je istakao kako su dvije Amerike i dalje najteže pogođene te na njih otpada polovina novih slučajeva i 62 posto od 39000 preminulih posljednje sedmice, prenose hrvatski mediji.

U svijetu je zaraženo više od 23,65 miliona ljudi, a 811000 je preminulo, stoji u podacima agencije Reuters za utorak.

“WHO je u sedmici koja je završila 23. augusta izvijestio o preko 1.7 miliona novih slučajeva covida-19 i 39000 preminulih, što je 4 posto manje zaraženih i 12 posto manje smrtnih slučajeva u odnosu na sedmicu prije”, objavila je ta agencija Ujedinjenih nacija.

Jugoistočna Azija, druga najpogođenija regija, bilježi rast novih slučajeva od 28 posto i 15 posto više preminulih. Najviše ih je u Indiji, ali se virus ubrzano širi i u Nepalu.

Na području istočnog Mediterana broj slučajeva narastao je za 4 posto, ali broj preminulih pada proteklih šest sedmica, istakao je WHO. Najbrži rast u odnosu na prošlu sedmicu bilježe Liban, Jordan i Tunis.

Broj novozaraženih i smrti u Africi je pao za 8 i 11 posto, “prvenstveno zbog pada broja slučajeva u Alžiru, Keniji, Gani, Senegalu i Južnoafričkoj Republici”.

“U Evropi broj slučajeva raste u protekle tri sedmice”, stoji u izvještaju WHO-a, “ali zadnju sedmicu je zabilježen mali pad od 1 posto, a broj smrtnih slučajeva pada širom regije”.

U regiji zapadnog Pacifika broj slučajeva je pao za 5 posto, prvenstveno zbog usporavanja širenja u Japanu, Australiji, Singapuru, Kini i Vijetnamu.

(StarMo)