Naslovnica Izdvojeno WHO: Pandemija nije završena

WHO: Pandemija nije završena

383
foto: ilustracija

Ženeva — U pojedinim državama uočen je rast broja slučajeva oboljenja Covid-19 poslije ublažavanja mjera blokade i populacija mora da se zaštiti od virusa korona, a vlasti da nastave testiranje, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Epicentar pandemije trenutno je u zemljama Centralne, Južne i Sjeverne Amerike, prvenstveno u SAD, rekla je portparolka WHO-a Margaret Harris.

“Da, uočili smo porast broja slučajeva u zemljama širom svijeta – ne govorim specifično o Evropi – kada je ublažena blokada, kada su ublažene mjere socijalnog distanciranja. Ljudi to ponekad tumače kao `OK, sada je gotovo`”, rekla je Harris na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ona je naglasila da pandemija nije završena “sve dok ima virusa bilo gdje u svijetu”.

Komentarišući proteste u SAD povodom smrti Georgea Floyda ona je rekla da demonstranti moraju da preduzmu mjere zaštite.

Da bi se izbjegla zaraza, WHO preporučuje da se drži međuosobno rastojanje od najmanje jednog metra, da se često peru ruke i izbjegava dodirivanje usta, nosa i očiju, podsjetila je Harris, prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)