Naslovnica Život WHO: “Pandemija kakvu svijet još nije vidio”

WHO: “Pandemija kakvu svijet još nije vidio”

355

Zagreb — Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u utorak azijsko-pacifičku regiju da se pripremi na dugotrajnu borbu protiv koronavirusa i naglasila da zemlje ne smiju popustiti sa svojim mjerama čak i ako se smanji broj slučajeva.

“Ovo je pandemija kakvu svijet još nije vidio, promijenila je naš sistem i opteretila ljudske živote na neviđen način”, rekao je Takeshi Kasai, regionalni direktor WHO-a.

“Bit ću jasan – daleko je kraj ove epidemije u Aziji i na Pacifiku”, rekao je Kasai na online konferenciji za medije, prenose hrvatski mediji.

Kasai kaže da za testiranje trenutno ima 50 vakcina kandidata protiv Covida-19, a nekoliko njih već je na kliničkim ispitivanjima.

Dodao je da WHO provodi ispitivanja zbog sigurnosti i efikasnosti liječenja i pozvao zemlje da učestvuju u istraživanjima.

“Još uvijek ne znamo koliko će trajati borba protiv Covida-19”, dodao je Kasai.

“Ljudi širom svijeta rade 24 sata dnevno, sedam dana sedmično i daju sve od sebe u borbi protiv Covida-19. Međutim, nije vjerovatno da će virus nestati sljedeće sedmice ili čak sljedećeg mjeseca”, rekao je.

(StarMo)