Naslovnica Život WHO: Omicron “slabiji”, ali i dalje opasan!

WHO: Omicron “slabiji”, ali i dalje opasan!

72

London — Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus u srijedu je kazao kako bi omikron soj koronavirusa, mogao biti blaži od delta soja, ali i dalje ostaje opasan, “naročito za nevakcinisane”.

Na webinaru o koronavirusu, Tedros je kazao kako se pretpostavlja da je prošle sedmice zabilježeno rekordnih 15 miliona COVID-19 slučajeva, ali da je stopa smrtnosti i dalje stabilna, a može biti i snižena vakcinacijom većeg broja ljudi.

”Iako broj hospitaliziranih pacijenata raste u mnogim zemljama, to nije nivo kojem smo svjedočili u prethodnim valovima“, rekao je on.

Ukazao je na činjenicu da nevakcinisani čine veliki udio hospitaliziranih širom svijeta.

Istakao je kako vakcine pomažu u sprečavanju ozbiljnijih posljedica i smrtnih ishoda, ali ne i potpuno transmisiju.

Tedros je rekao da je stabilan broj smrtnih slučajeva vjerovatno posljedica smanjene težine omikrona, kao i široko rasprostranjenog imuniteta od vakcinacije ili prethodne infekcije.

Dodao je i kako omikron u mnogim zemljama brzo postaje dominantnija verzija u odnosu na deltu.

”Ali, trebamo biti jasni, iako omikron uzrokuje lakše slučajeve od delte, i dalje ostaje opasan virus, naročito za one koji nisu vakcinisani”, rekao je on.

Istakao je kako je blizu 50.000 smrtnih slučajeva u sedmici, što je previše.

Kazao je i kako učeći živjeti s koronavirusom ne znači da je broj smrtnih slučajeva prihvatljiv.

”Ne smijemo ovom virusu dozvoliti besplatnu vožnju ili mahati bijelom zastavom, naročito kad je toliko ljudi širom svijeta nevakcinisano“, rekao je Tedros.

 

(StarMo)