Naslovnica Život WHO: Obećavajući rezultati za cijeli svijet

WHO: Obećavajući rezultati za cijeli svijet

427

Ženeva — Vakcina protiv COVID-19 mogla bi biti poslana najranjivijim grupama do marta 2021. godine, što bi zajedno sa drugim napretkom, moglo iz temelja promijeniti smijer pandemije, rekao je u ponedeljak Bruce Aylward visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Aylward je također rekao na godišnjoj skupštini ministara WHO da su podaci koje su danas objavili Pfizer i BioNTech koji zajedno razvijaju eksperimentalnu vakcinu “veoma pozitivni”.

“Još uvijek treba da se obavi dosta posla, ovo su samo preliminarni rezultati, ali danas su objavljeni pozitivni rezultati koji bi, nadam se, trebali biti obećavajući za cijeli svijet”, rekao je Aylward, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pfizer je ranije u ponedeljak saopštio da prelminarni podaci treće faze istraživanja pokazuju da je vakcina koju rade u saradnji sa BioNTech 90 posto efikasna.

Ubrzo nakon ovoga na Twitteru se oglasio i generalni sekretar WHO-a Tedros Adhanon Ghebreyesus koji je pozdravio vijesti o vakcini.

“Pozdravljamo ohrabrujuće vijesti o vakcini Pfizera i BioNTecha i pozdravljamo sve naučnike i partnere koji razvijaju sigurne i efikasne načine za pobjedu nad COVID-19”, napisao je Tedros na Twitteru.

Prema podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta širom svijeta korona virusom je zaraženo 50.649.268 ljudi, dok je 1.259.395 osoba preminulo.

(StarMo)