Naslovnica Život WHO: Majmunske boginje su vanredna situacija od međunarodne važnosti

WHO: Majmunske boginje su vanredna situacija od međunarodne važnosti

99

London — Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je epidemiju majmunskih boginja, koja se i dalje širi svijetom, posebno Evropom, “vanrednom situacijom za javno zdravlje od međunarodne važnosti”.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je naveo da je WHO do sada potvrdila više od 16.000 slučajeva majmunskih boginja u 75 zemalja, te naveo da je od virusa umrlo pet osoba.

Napominjući da je saslušao sva mišljenja o rizičnoj situaciji od virusa na sastanku Komiteta za hitne slučajeve, Ghebreyesus je kazao: “Komitet nije mogao postići konsenzus da epidemija majmunskih boginja predstavlja hitnu situaciju u međunarodnom javnom zdravstvu”.

Kazao je da je šest članova Komiteta glasalo za proglašenje majmunskih boginja PHEIC, dok je devet članova glasalo negativno.

Napominjući da situacija u vezi sa cirkulacijom i dimenzijom rizika od virusa nije jasna uprkos preporukama komiteta, Ghebreyesus je dodao: “Naučni kriterijumi, dokazi i druge informacije o virusu su nedovoljni, što nas ostavlja u mnogim nepoznanicama”.

Ghebreyesus je također naglasio da se virus, iako se širio na razumnom nivou u svijetu, širio mnogo brže u Evropi.

– Iz ovih razloga, donio sam odluku da virus majmunskih boginja predstavlja hitnu međunarodnu zdravstvenu situaciju – poručio je Ghebreyesus.

 

(StarMo)